Микрометеорити с размер на прашинка се е сблъскал с един от основните огледални сегменти на космическия телескоп "Джеймс Уеб". Това става приблизително месец преди официалното начало на научните операции.

Вижте как изглежда космическият телескоп "Джеймс Уеб" >> >> >>

Инженерите на НАСА са проектирали елементите на телескопа да бъдат издръжливи на подобни удари. "Джеймс Уеб" е един от най-скъпите научни инструменти, защото цената му е над 10 милиарда долара.

Ударът обаче е бил в позлатените огледални сегменти на телескопа, които са изключително финни, а нарушенията в повърхността им са фатални за качеството на изображенията.

"След първоначалните оценки екипът установи, че телескопът все още работи на ниво, което надвишава всички изисквания на мисията, въпреки незначително забележим ефект в данните", се казва в изявлението на НАСА. "В момента се извършват задълбочени анализи и измервания."

"Винаги сме знаели, че Уеб ще трябва да издържи космическата среда, която включва остра ултравиолетова светлина и заредени частици от Слънцето, космически лъчи от екзотични източници в галактиката и случайни удари на микрометеорити в нашата слънчева система", каза Пол Гайтнър, технически заместник ръководител на проект.

Въпреки това има шанс животът на мисията да е по-малък от очакваното.