Учени от университета на Монреал, Канада, са създали най-малката антена в света, чиято дължината е само пет нанометра, пише сп. "Нейчър методс", на което е позова БТА.

За разлика от по-големите устройства, миниатюрната антена не е предназначена да предава радиовълни, а да разкрива тайните на непрекъснато променящите се протеини.

Наноантената е направена от ДНК, която е около 20 000 пъти по-тънка от човешки косъм. Устройството е флуоресцентно, т.е. използва светлинни сигнали за запис и предаване на информация. Учените отбелязват, че тези сигнали могат да се използват за изследване на движението и промяната на протеините в реално време.

Приемащата част на антената е в състояние да определи молекулярната повърхност на изследвания протеин. Тя фиксира отчетлив сигнал, когато протеинът изпълнява своята функция.

"Подобно на радио, което може едновременно да приема и предава радиовълни, флуоресцентната наноантена получава светлина с един цвят или дължина на вълната и, в зависимост от движението на протеина, след това предава светлината обратно в различен цвят, който можем да открием", обясняват изследователите.

Целта на антената е да измерва структурните промени в протеините във времето. Известно е, че протеините претърпяват постоянни промени в структурата си и учените все още не разполагат с ефективни методи за проследяване на тази динамика. Съвременните технологии като ядрено-магнитен резонанс не са в състояние да проследят краткотрайните състояния на протеин.

С помощта на миниатюрната антена учените са успели за първи път да наблюдават в реално време функцията на ензима алкална фосфатаза.