Човешката дейност е отслабила устойчивостта на Земята. В следствие на това планетата ни скоро може да е негодна за живот за някои видове, включително за човешкия, твърди група от учени, предава ScienceAlert.

Шест от деветте планетарни граници - изменение на климата, обезлесяване, загуба на биоразнообразие, синтетични химикали, изчерпване на сладка вода и използване на азот - вече са дълбоко в червената зона, съобщи международен екип от 29 учени.

​Две от останалите три - окисляването на океана заедно с концентрацията на прахови частици в атмосферата - са "на чертата", като само озоновия слой е в норма.

"​Планетарните граници идентифицират "важните процеси, които поддържат Земята годна за познатия за нас живот през последните 10 000 години - периода, в който се развиват човечеството и съвременната цивилизация", каза водещият автор Катрин Ричардсън, професор в Университета на Глоуб институт в Копенхаген.

Проучването е втората голяма актуализация на концепцията, представена за първи път през 2009 г., когато само глобалното затопляне, степента на изчезване и азотът са надхвърлили границите си.

"Все още се движим в грешната посока. С изключение на озоновия слой няма индикации да намаляваме вредното си влияние върху планетата. Това означава, че губим устойчивост, че излагаме на риск стабилността на земната система", каза съавторът Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK).

"Насочваме се към повишаване на средната температура с 2,5°C, 2,6°C или 2,7°C - това не се е случвало през последните четири милиона години. Няма никакви доказателства, че хората могат да оцелеят в тази среда", казва Рокстром. 

Хиляди и хиляди химични съединения, създадени от хората - от микропластмаси и пестициди до ядрени отпадъци и лекарства, които са проникнали в околната среда.

Изсичането на горите с огромни темпове и липсата на глобални и мащабни програми по залесяване, също подсилват глобалното затопляне.

"Освен изменението на климата, целостта на биосферата е вторият стълб за нашата планета", каза съавторът Волфганг Лухт, ръководител на отдела за анализ на земната система в PIK. "В момента дестабилизираме този стълб, като отнемаме твърде много биомаса, унищожаваме твърде много местообитания, обезлесяваме твърде много земя."

Всичко това тласка Земята към планетарна катастрофа. Все още обаче има време да се опитаме да обърнем тенденцията, коментират учените.