Когато метеорит се разби в алеята на семейство в Англия преди няколко години, учените се бориха да го открият възможно най-бързо. Наречен Winchcombe, метеоритът вече е бил обект на поне едно изследване, което установи, че съдържа вода, подобна на земната.

Но най-новото проучване, публикувано в списанието Science Advances, даде още едно завладяващо откритие: органична материя в метеорита, включваща някои от градивните елементи на живота.

Под органична материя имаме предвид молекулите и съединенията, необходими за живота, базиран на въглерод, който може да се образува чрез неорганични процеси.

Изследователите откриват разтворими протеинови аминокиселини, за които смятат, че са се образували, когато метеоритът все още е бил част от голям родителски астероид, който съдържа течна вода - примамлива следа в продължаващия пъзел за разкриване на произхода на живота.

Това не е първият открит метеорит, съдържащ аминокиселини, но метеоритът и обстоятелствата, при които е открит, го правят особено ценен случай, главно защото учените могат да бъдат сигурни, че това, което са открили вътре, идва от космоса, а не от Земята.

"Winchcombe принадлежи към рядък тип въглероден метеорит, който обикновено съдържа богат инвентар от органични съединения и вода", обясни водещият автор на изследването Куини Чан, планетарен учен от Лондонския университет, в съобщение за пресата.

Наличието на аминокиселини в метеорита има някои удивителни последици за това как се е появил животът, по-специално на нашата планета. Ако метеоритите в или близо до нашата слънчева система наистина са донесли вода на Земята, те също биха могли да доставят тези градивни елементи на живота.

Според някои учени това означава, че животът във Вселената може да е по-разпространен, отколкото си мислим.