Изследователи от геоложкия факултет на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", в рамките на експедиция на намиращия се в Северозападен Сибир полуостров Ямал, откриха ново за Земята явление - криовулкан.

Вижте как изглежда криовулканът >> >> >>

Подобни вулкани до момента са наблюдавани само в ледниковите планети и планетоиди, предава Russia Beyond.

Геолозите изучиха арктическия кратер, който беше открит през 2014 година. Причината за формирането му досега остана неизвестна дори за учените.

По време на експедицията те установиха, че кратерът е образуван в резултат на експлозия на газ, образуван в резултат от жизнената дейност на микроорганизми в замръзналите слоеве на земята.

"Използването на различни изследователски методи води до едно заключение: Ямалският кратер е ново природно явление, което решихме да наречем криовулканизъм по аналогия с термина, употребяван в планетологията", отбеляза професорът на катедрата по геохимия на МГУ Андрей Бичков.

Руските учени по-рано съобщиха за критичното затопляне в Арктика. По техни данни средната годишна температура на въздуха в арктическата зона на страната през изминалата година е била с 3,23 градуса по Целзий над нормата.