Японски учени създадоха трансхуманистични пръчици за хранене | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Японски учени създадоха трансхуманистични пръчици за хранене
Снимка: БТА/AP/Университет Мейджи

Японски учени създадоха трансхуманистични пръчици за хранене

Те намаляват консумацията на сол

| Редактор: Стоян Гогов 3 1807

Японски изследователи са създали компютризирани пръчици за хранене, които подчертават соления вкус и така помагат да се намали приема на сол, съобщи Ройтерс.

Иновативният прибор е създаден от проф.Хомей Мияшита от университета Мейджи и от специалисти от производителя на напитки "Кирин холдингс Ко". Той усилва вкусовите възприятия чрез електрическа стимулация и миникомпютър, който се носи като гривна на ръката.

Устройството използва слаби електрически импулси за трансмисия на натриеви йони от храната през пръчиците до устата, където създават усещане за солен вкус, каза Мияшита. "В резултат на това соленият вкус се усилва 1,5 пъти", уточни той.

Мияшита и лабораторията му са проучили различни начини за взаимодействие с технологията и използването й за стимулиране на сензорните възприятия. Специалистът е разработил и телевизионен екран, който при облизване имитира различни хранителни вкусове.

Електрическите пръчици са особено подходящи за Япония, в чиято традиционна кухня доминира соленото. Средният японец консумира около 10 грама сол дневно, двойно повече от препоръчваното от Световната здравна организация.

Прекалената консумация на сол се свързва с повишено кръвно налягане, сърдечни удари и други заболявания. "За да предотвратим тези болести, трябва да намалим количеството сол, което поемаме", каза изследователят от "Кирин" Аи Сато.

Мияшита и "Кирин" довършват прототипа на пръчиците и се надяват да ги пуснат в масово производство в началото на следващата година.

ИЗБРАНО
Японски учени създадоха трансхуманистични пръчици за хранене

Японски учени създадоха трансхуманистични пръчици за хранене

Те намаляват консумацията на сол

| Редактор : Стоян Гогов 3 1807 Снимка: БТА/AP/Университет Мейджи

Японски изследователи са създали компютризирани пръчици за хранене, които подчертават соления вкус и така помагат да се намали приема на сол, съобщи Ройтерс.

Иновативният прибор е създаден от проф.Хомей Мияшита от университета Мейджи и от специалисти от производителя на напитки "Кирин холдингс Ко". Той усилва вкусовите възприятия чрез електрическа стимулация и миникомпютър, който се носи като гривна на ръката.

Устройството използва слаби електрически импулси за трансмисия на натриеви йони от храната през пръчиците до устата, където създават усещане за солен вкус, каза Мияшита. "В резултат на това соленият вкус се усилва 1,5 пъти", уточни той.

Мияшита и лабораторията му са проучили различни начини за взаимодействие с технологията и използването й за стимулиране на сензорните възприятия. Специалистът е разработил и телевизионен екран, който при облизване имитира различни хранителни вкусове.

Електрическите пръчици са особено подходящи за Япония, в чиято традиционна кухня доминира соленото. Средният японец консумира около 10 грама сол дневно, двойно повече от препоръчваното от Световната здравна организация.

Прекалената консумация на сол се свързва с повишено кръвно налягане, сърдечни удари и други заболявания. "За да предотвратим тези болести, трябва да намалим количеството сол, което поемаме", каза изследователят от "Кирин" Аи Сато.

Мияшита и "Кирин" довършват прототипа на пръчиците и се надяват да ги пуснат в масово производство в началото на следващата година.

ИЗБРАНО