Изследователи от Великобритания и Германия получиха уникалната възможност да изследват човешки ембрион в третата седмица от развитието, съобщи Асошиейтед прес.

Той е дарен от жена, прекратила бременността си.

Досега изследователите не са имали шанс напълно да анализират този етап от човешкото развитие, тъй като е много трудно да се сдобият с толкова малки ембриони.

В третата седмица от бременността повечето жени все още не са разбрали, че носят дете. Освен това има законодателни и етични правила, които забраняват отглеждането на човешки ембриони в лаборатория след 14-тия ден от развитието им.

Сега обаче изследователите са наблюдавали т.нар. гаструлация, която започва около 14 дни след оплождането, когато ембрионът все още е с размерите на маково семе. Стадият продължава малко повече от седмица.

Това е процес на "експлозия на клетъчното разнообразие," обяснява водещият учен Шанкар Сринивас, експерт по биология на развитието в Оксфордския университет.

"При гаструлацията се появяват клетки, но също така започват да се установяват на различни места при формирането на тялото, за да могат да изпълняват функциите си и да образуват правилните органи."

Изследователите откриват видове клетки, включително червени кръвни телца и примордиални зародишни клетки. Но не виждат неврони, което според Сринивас означава, че на този етап ембрионите не могат да усетят заобикалящата ги среда.

Учените от Оксфордския университет обясняват, че този етап на човешкото развитие никога досега не е бил напълно документиран.

Авторите се надяват работата им не само да хвърли светлина върху ранния растеж на ембриона, но и да помогне за откриване на начини за превръщането на стволови в други видове клетки, които биха могли да се използват за лечение на увреждания или болести.

След края на проучването ембрионът е бил унищожен.

Изследването е публикувано в списание "Нейчър".