Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята, край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър, съобщава ТАСС като цитира британски медии.

Небесното тяло се намира във вътрешността на т.нар. протопланетарен диск - кръжащ около младата звезда плътен облак газ, от който впоследствие се формират нови планети, предава Дарик.

"Подобни дискове около млади звезди са мястото, където се формират планети, но едва в няколко случая досега ни се удаваше да регистрираме нещо, напомнящо раждаща се планета", заяви Мириам Кеплер от института "Макс Планк" за астрономия в Германия.

"Проблемът бе в това, че кандидатите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе потвърдено, че наблюдаваният от астрономите обект е планета", допълни Кеплер.

Учените дори успели да определят характеристиките на небесното тяло - става въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето. Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в Astronomy and Astrophysics.

Снимка: ESO