За да са сигурни, че клиентите ще намерят напълно тестван и висококачествен продукт във физическите или онлайн магазините, технологичните компании много внимателно проверяват всички продукти, пуснати от тяхната марка. Какви са етапите?

Марката за смарт телевизори KIVI споделя своите производствени тайни: какво прави производителят, за да гарантира високото качество на продукта и как се създава най-добрият продукт от разработката до изпълнението.

Всяка марка очевидно има собствени критерии за планиране и оценка на качеството на продукта. Но те все пак се базират на международни изисквания за сертификация на продукта и съответстват на разпоредбите на всяка конкретна страна за разпространение.

Така например, при телевизорите, всеки продукт, продаван в ЕС, трябва да носи знака CE (от френски "Conformité Européen" - европейско съответствие), който означава, че продуктът отговаря на европейските стандарти (EN), включително екологични, както и на изискванията за здраве и безопасност. Цялата тази процедура отнема много време, така че гамата от продукти може да се обновява по-рядко, отколкото биха искали потребителите. Но както клиентът, така и производителят получават напълно тестван продукт с най-високо качество.

снимка: KIVI

Многостепенната система за гарантиране на качеството на KIVI включва следните етапи:

  1. контрол по време на проектиране от страна на Отдела за изследване и разработка;
  2. тестване по време на пилотното (прототипното) производство;
  3. непрекъснат мониторинг на качеството по време на серийното производство;
  4. случайни проверки на всеки етап от производството;
  5. контрол на качеството от инспекционна фирма (специално ангажирана независима фирма, осигуряваща независимо експертно мнение);
  6. контрол на качеството на товара от фабриката;
  7. инспекция на натоварените контейнери;
  8. контрол на качеството при разтоварване на контейнерите преди изпращане към търговците;
  9. контрол на качеството в магазините.

Пилотно (прототипно) производство

Първият етап от многостепенната система за контрол на качеството започва още по време на търсенето на фабрика за договорно производство. Изграждането на собствена фабрика с най-високите стандарти струва десетки милиарди долара. Така че в момента KIVI използва възможността за договорно производство на своите продукти в партньорски фабрики, за да отговори на изискванията за качество.

Освен фабриката, марката избира най-висококачествените компоненти от глобални производители още на етапа на проектиране на всеки модел. Всички тези стъпки са само елементи от един сложен процес за гарантиране на качеството, тъй като нито KIVI, нито глобалните му партньори гиганти могат да си позволят да произвеждат непроверени продукти.

По време на пилотното производство се проверяват повече от 100 параметъра на смарт телевизорите от KIVI, като оборудването също преминава през редица тестове. И само когато резултатите от тестовете удовлетворят екипа на KIVI, моделът на телевизора се пуска в серийно производство.

От линията за сглобяване

На линиите за сглобяване всеки работник следва своите инструкции, докато инженерите извършват случайни проверки - в зависимост от размера на партидата те избират на случаен принцип вече сглобени телевизори и ги изпращат за допълнителен инспекционен преглед.

Избраните продукти се изпращат в така наречената "стая за симулация на продължителен период на експлоатация ". В нея телевизорите работят 20 часа на ден с кратки почивки или 5 часа с почивки за еднакъв период от време. Това позволява да се провери работата на оборудването както под екстремни, така и под типични натоварвания, все едно реален зрител гледа филм вкъщи. Тестът в "стаята" може да продължи дори до няколко месеца, и всичко с цел да се разбере дали матрицата изгаря бързо. Ако показателите са нормални, партидата се счита за подходяща и се изпраща за "замразяване" и "прегряване".

Да, това е още един тип тест - работа при ниски и високи температури. Всеки компонент, всеки проводник или винт трябва да работи правилно в условия от -20° до +40° по Целзий, и марката KIVI обръща внимание дори и на такива екстремни изисквания.

Тестовата лаборатория оценява качеството на всеки елемент на смарт телевизора. Задължително и много детайлно се проверява екрана - неговата яркост, цветове, баланс на белия цвят, проверяват се ъглите на гледане, пуска се специално съдържание, за да се определи адекватността на отговор на екрана и се включват специални режими на телевизора. По този начин производителят сравнява обявените и получените характеристики.

Същите задълбочени тестове се извършват и с дистанционното управление (неговият обхват, качество на сглобката и печатните символи по него, качество на пластмасата и бутоните, както и тест за миризма), както и с кутията, крачетата, монтажните елементи и всички части на новия телевизор.

Има два етапа за гарантиране на качеството на софтуера: първо, Центърът за изследване и разработка на KIVI създава "пакет" от нужните приложения, който накрая се одобрява от официалния партньор, Google. След производство от партидата се избират телевизори и се тестват, за да се уверят, че всички необходими приложения са инсталирани и работят правилно.

Независим инспекционен преглед

Отделен елемент на тестването на готовия продукт е т.нар. независим инспекционен преглед, който се извършва от инспекционна и изследователска организация, наета от KIVI и работеща в съответствие с изискванията, предоставени от компанията. Независимото тестване проверява телевизорите буквално до винтовете и болтовете, оценявайки дори качеството на опаковката. Това е допълнителен елемент за гарантиране на качеството, който марката въвежда самостоятелно, за да се увери, че всички KIVI телевизори са тествани и отговарят на декларираните спецификации.

KIVI разглежда всеки свой модел като пилотно (прототипно) пускане и проверява вече сглобения телевизор няколко пъти по различни начини, включвайки различни специалисти, за да предостави на клиентите най-висококачествения продукт. Когато партида телевизори напусне фабриката, това означава, че са завършени няколко кръга на контрол и телевизорите отговарят на всички обявени характеристики и гаранционни изисквания.

 

До момента са продадени над 1,5 милиона устройства.

KIVI е сертифициран партньор на Google и Netflix.

Повече информация можете да намерите на: KIVI - Smart TV. Европейска марка (kivismart.com)

* съдържание на KIVI