В настоящата епидемиологична обстановка, "ходенето" на училище онлайн се превърна в нещо обичайно и дори нормално. И може би ни предстоят още такива месеци, както в България, така и по света.

Но какви са позитивите и негативите на преминаването към дистанционно обучение? Ето някои от тях.

Предимствата на онлайн обучението

  • Гъвкавост

Онлайн обучението ви позволява да се учите отвсякъде. Докато спазвате седмичните срокове, можете да изпълнявате задачите си сутрин, през нощта или по всяко време между тях, особено когато имате на разположение добре работещ лаптоп за учене.

  • Поддържате приоритетите си

С гъвкавостта, която предоставя онлайн обучението, имате по-голяма свобода да работите по училищния си график и около другите приоритети в живота си едновременно, включително семейството и личните отговорности например.

  • Без пътуване

Едно от основните предимства при дистанционно обучение е, че елиминира необходимостта от пътуване до училище. С времето, което спестявате, можете да завършите домашната си работа по-рано и да отделите повече време за вашите други приоритети.

  • Развиване на умения за управление на времето

Когато посещавате онлайн класове, вие сте отговорни за управлението на времето си. С натовареността на обучението и други отговорности, ще трябва да разработите програма за учене, която е подходяща за вас.

Това е страхотен тест за личната отговорност и за изграждането на наистина полезни навици.

  • Собствен стил на обучение

Хората учат по различен начин. Някои от тях се образоват по-добре визуално, някои правят много бележки, други трябва да чуят материала, за да го усвоят, а трети използват комбинация от тези тактики, за да разберат материала.

Онлайн обучението ви позволява да използвате методите за запаметяване, които работят най-добре за вас.

Недостатъци на онлайн обучението

  • По-малко контакти

Когато учите онлайн, не можете да общувате със своите съученици толкова активно, а това със сигурност е пречка за младите хора.

  • Повече лична отговорност

Когато не сте в училище, от вас зависи да изградите своята рутина и да се научите да спазвате сроковете. Винаги е по-лесно, когато някой друг оказва контрол, така че формите на дистанционно обучение изискват много повече лична отговорност.

Научаването и придържането към такава не е толкова лесно и е истинско изпитание за един млад човек.

  • Технологични изисквания

Учениците, които трябва да преминат през онлайн обучение, трябва да притежават лаптоп за училище, като например Chromebook и да имат достъп до надеждна Wi-Fi връзка.

Може да се наложи да похарчите повече пари за устройства, като по-бърз компютър или машина с повече памет. И тъй като всичко, което правите за онлайн класовете си, е на компютъра, вероятно ще срещнете повече технологични проблеми (например проблеми с връзката, сървърни грешки и други).