Програмите от този тип показват съобщения с логото на международни правоохранителни организации и внушават на жертвите, че полицията е блокирала компютрите им, заради разглеждане на непозволени сайтове или незаконно сваляне на съдържание, уточнява TechNews. На потребителя се предлага деблокиране срещу такса от 100 долара, евро или британски лири.

Троянците пък са най-предпочитаният начин за кражба на информация, бележейки ръст през първото тримесечие на 2012 г., според доклада. Те заемат 80% от новите заплахи, открити в периода януари-март, докато през миналата година държаха 71%.

Червеите заемат второ място с 9,3%, следвани от вирусите с дял от 6,43%.
Двете категории зловреден софтуер си размениха местата - през 2011 г. вирусите имаха дял от 14,25%, а червеите - 8%.

По данни на Panda Security, средно 35,51% от персоналните компютри в света са инфектирани, което е спад от 3% спрямо миналата година. Китай оглавява списъка с 54,25% дял на заразените РС, следван от Тайван и Турция. На четвърто място е Русия, която изпреварва Тайван.

Девет европейски страни попадат в Топ 10 на държавите с най-малко инфектирани РС. На първите три места са Швеция, Швейцария и Норвегия, а единствената неевропейска страна в класацията е Япония с 30% дял на заразените компютри.