В началото на годината Microsoft обяви, че ще прекрати поддръжката на Windows XP през 2014 г., след което няма да пуска обновления на системата. Въпреки това 5-10% от ИТ специалистите в света не бързат да се откажат от XP, предаде TechNews.

Според Gartner, през 2013 г. Windows XP ще остане инсталирана на не повече от 5% от корпоративните компютри, докато преди няколко години делът й беше над 80%. Организациите трябва да побързат с обновлението на операционната система, тъй като остават само 23 месеца до спиране на поддръжката на XP, а за подмяна на компютърния парк може да е необходима цяла година.

Съществува опция за компаниите да удължат периода на поддръжка на XP от страна на Microsoft, но това ще им струва скъпо. Така например, участниците в програмата Software Assurance трябва да платят 200 хиляди долара, а тези извън програмата – половин милион долара.

Друга причина за раздяла с Windows XP е фактът, че много разработчици на софтуер просто няма да поддържат системата в новите си продукти. По оценки на Gartner, през 2013 г. около 60% от независимите доставчици на софтуер (ISV) ще изключат XP от списъка на съвместимите платформи.
Очакват се също проблеми с уеб приложенията, създадени за Internet Explorer 6, които работят с грешки на по-новите версии на браузъра.

По данни на изследователската компания Net Applications, в момента 46,08% от потребителите на персонални компютри използват Windows XP като основна операционна система. През април 2012 г. този показател е намалял с 0,8 спрямо март, но все така XP остава най-популярната операционна система.

Що се отнася до последната излязла операционна система на Microsoft - Windows 7, към момента тя се ползва на 38,67% от потребителските компютри. По-късно тази година се очаква Microsoft да пусне Windows 8, която ще работи еднакво добре на компютри и таблети, обещава компанията.