Бившият шеф на HP Лео Апотекер имаше планове да преориентира компанията изцяло към корпоративния сектор и услугите, но наскоро той бе заменен от Мег Уитман, припомня HiComm. Тя изглежда има други планове за технологичния гигант.

Скоро трябва да разберем и каква е окончателната съдба на WebOS.
"Бъдещето на софтуера остава неясно, както и дали компанията няма да заложи на нови устройства, базирани на WebOS", заяви Уитман в интервю, предаде Ройтерс.

Отделянето на PC бизнеса щеше да струва на компанията $1,5 милиарда еднократни разходи и още $1 млрд. годишно, сподели още Уитман.

Задържане на PC подразделението е истински "обратен завой" в стратегията, тъй като компанията заяви по-рано, че нейният предпочитан вариант е да се откаже от бизнеса.

"Това е най-прагматичното решение и позволява те да продължат да се възползват от веригата за доставки", заяви анализаторът на Гартнър Марк Фаби, добавяйки, че също показва решителността на Уитман като изпълнителен директор.

"Очевидно това е липсвало през изминалата година", добави той.

Най-голямата технологична компания в света по приходи изуми инвеститорите, когато обяви през август, че обмисля стратегическа алтернатива на Personal Systems Group (PSG), която включва PC подразделелението, както и да "убие" своя нов таблет, като част от основна реконструкция, целяща да отдалечи HP от потребителския пазар.