Новата 2022 година е току що настъпила, но очакваният към нея са, че тя ще е доста по-различна и важна за технологичния и научен свят. Причината е, че През следващите 12 месеца своя пазарен дебют ще направят няколко важни иновации.

Ето какви са технологичните тенденции на 2022 година:

Метавселени

Няма как да не започнем от метавселената. Марк Зукърбърг обяви плановете си за "живот" във виртуална реалност в края на 2021 година. Той обаче не е единственият, който се интересува от метавселената.

През 2022 година се очаква да научим повече за метавселените на Disney и други корпоративни гиганти. Meta също готви изненади и най-вероятно ще направи достъпен пилотния си VR проект Horizon Worlds по целия свят. Meta трябва да представи и първото поколение джаджи за метавселената.

Очакванията на всички са през следващите 12 месеца да видим революционните очила за виртуална реалност на Apple, както и нов VR шлем от Sony. Според експертите има голяма вероятност през 2022 година да бъде обявен преходът към метавселена от Sony, като в центъра й ще стои PlayStation.

Въобще, метавселената ще е една от централните технологични теми на 2022 г.

Етично месо

Глобалните климатични промени ще направят фокуса към синтетичното месо много по-голям. Към днешна дата гиганти, като Nestle, вече са се включили в надпреварата за създаване на растителна алтернатива на месото, а стартъпи като Beyond Meat са подписали договори с водещи световни вериги.

Други компании разработват отглеждани от стартерни култури етични пържоли, при които не се убиват животни. Очаква се лабораторното месо да дебютира на европейския пазар именно тази година.

В края на 2021 година Леонардо ди Каприо публично подкрепи лабораторното месо на две стартиращи компании, базирани в Холандия и Израел. Според предварителни проучвания през 2030 година пазарът на "отгледаните пържоли" ще се оценява на 25 милиарда долара.

Дигитална идентичност

През 2022 година ще говорим все повече за дигитална лична карта и електронна шофьорска книжка. Те ще бъдат призната от властите на много страни форма на идентификация, която постепенно може да измести традиционните днес пластики. Подобни проекти съществуват дори в България.

Дигиталната идентификация може да помогне много при изграждането на електрона държава и да улесни взаимодействието с нейната администрация. По думите на някои експерти обаче съществува риск, дигиталната идентификация да започне да се иска и при регистрация в сайтове, което може да намали сигурността и свободата на онлайн потребителите.

Блокчейн

Криптовалути, NFT и умни договори. Блокчейн технологията ще започне да намира все повече приложения през следващите 12 месеца.

Блокчейн може да направи електронната идентификация по-сигурна, да помогне за управлението на умните градове, да улесни разплащанията и дори да навлезе на пазара за имоти.

Според Forbes през 2022 година можем да очакваме блокчейн да навлезе масово в света на интернет на щетата (IoT), превръщайки се съществена част от постоянно свързаните с интернет джаджи около нас. Анализаторите твърдят, че през следващите 12 месеца ще се появят и много зелени инициативи, стъпващи върху блокчейн.

Дигитални близнаци

Дигиталните близнаци ще променят всяка индустрия, пишат Forbes. Те позволяват виртуално представяне в реално време на физически обекти, процеси и дори операции.

Те служат като катализатор за всяка симулация и могат да спестят време и средства за разработване на сложни продукти.

Големи очаквания към навлизането на дигиталните близнаци имат от Microsoft.

Технологията не идва и без рискове - личните ви данни ще стават все по-апетитна цел, до която големите корпорации ще имат все повече достъп.

Облачни изчисления

Пандемията и нарастването на цифровите услуги превръщат облака в центъра на новата дигитална реалност.

През 2022 г. глобалните приходи от облаци се очаква да бъдат 474 милиарда долара, спрямо 408 милиарда долара през 2021 г., пише Gartner.

"Няма бизнес стратегия без облачна стратегия", каза Милинд Говеджар, вицепрезидент на Gartner.

Софтуер без код

Автоматизацията ще навлезе и в ИТ света. Много приложения, игри и програми вече ще могат да се създават с много малко или дори напълно без код.

Така ще отпадне голямата бариера, свързана с познанията по "кодене". Усъвършенствани алгоритми, графични системи и дори изкуствен интелект ще позволят на всеки да създава софтуер и да излезе на глобалния пазар. Алтернативите без код ще се ползват и от големи фирми, защото ще изискват по-малко време и енергия. Най-добрата новина обаче ще е за всички творци и креативни личности, които ще могат да реализират дигитално идеите си.

Мозъчни импланти

Една от големите теми на 2022 година ще бъдат мозъчните импланти. Компанията на Илон Мъск Neuralink ще започне тестове с хора. Тя обаче няма да бъде единствената, разработваща технологията за повишаване на способностите на човешкия ум чрез чипове.

Големият акцент ще бъде поставен върху разработката на неинвазивна технология, която да позволява поставянето или обграждането на мозъка с чипове.

Именно сложните операции са една от бариерите пред навлизането на технологията.

Транспорт с дронове

През следващите 12 месеца ще очакваме множество новини за транспортът на стоки и пътници с дронове. Тук можем да споменем и българите от DRONAMICS, които ще получат всички необходими разрешения, за да започнат преноса на стоки чрез своя безпилотен самолет.

В някои от големите световни мегаполиси, като Париж, Дубай, Москва и други ще видим навлизането на безпилотните въздушни таксита. Те минават над трафика, електрически са и може би крият ключа към бързия транспорт в големите градове.

Био революцията

Задвижвана от AI, автоматизация и секвениране на ДНК, био революцията обещава разработването на нови генни терапии, хиперперсонализирани лекарства и базирани на генетика насоки за здравословно хранене и упражнения.

Напредъка в биологичната наука обещава да окаже значително въздействие върху икономиките и живота ни и ще засегне индустрии от здравеопазване и селско стопанство до потребителски стоки, енергия и материали.