На прага на новата година поканихме Драгомир Желев - основател на Delta.bg - един от водещите доставчици на облачни услуги за бизнеса в България - да сподели своята визия за развитието на сектора и как бизнесите могат да се възползват от трендовете.

Ето основните тенденции, които очерта специално за Dir.bg той:

Повече инвестиции в сигурност и устойчивост в облака

Миграцията към облачни решения отваря широко вратите за бизнесите към модерни технологии, повече възможности, достъп до нови пазари и клиенти и повече продажби. В същото време обаче, организациите са изложени и на напълно нов вид рискове, свързани с кибератаки, както и все по-строги изисквания за съхранение и обработка на данни.

Експертите прогнозират, че все повече компании ще инвестират имено в превенция срещу подобни заплахи и загуба на данни, както и в по-ефикасни решения за киберсигурност в облака, сред които технологии за анализ и предсказване на потенциални проблеми, както и изкуствен интелект (AI).

Multi-cloud модели

Към момента, бизнесите по света са ориентирани предимно към хибридни облачни решения, съчетаващи публични и частни cloud модели. Очакванията на специалистите са, че през 2023г. ще наблюдаваме и все по-голям брой компании (84% от средните и големите бизнеси по света), които използват услуги на различни Cloud платформи (multi-cloud модел). Това би им гарантирало повече гъвкавост и сигурност, както и алтернативи в случай на значителни промени в работата на дадена cloud екосистема (напр., тази на Google Cloud, AWS, Microsoft Azure и др.). Към тази тенденция спада и все по-масовото използване на "контейнерни" технологии, при които всяко приложение може да бъде лесно мигрирано към нова среда, в случай на необходимост.

снимка: iStock

Изкуствен интелект и машинно самообучение

Изкуственият интелект (AI) и машинното самообучение (Machine Learning) са достъпни най-често като облачни услуги от най-големите в индустрията, тъй като работата им изисква огромно количество изчислителна мощ и други ресурси, с които малко организации разполагат. Дори по-малките доставчици на облачни услуги все по-често разчитат на изкуствен интелект, за да управляват своите мрежи, инфраструктура, дата центрове, а с това - да предоставят по-качествени услуги за своите клиенти и потребители. Очаква се тези ползи да насочат още по-големи бюджети към AI и ML през 2023г., както и да стимулират Google, Amazon и Microsoft да инвестират в още иновации.

Нови услуги без писане на код

Все по-популярни стават и услугите, които позволяват изграждане на уеб сайтове, приложения и дигитални решения без необходимост от писане на код. Всичко това позволява на стартиращи и развиващи се бизнеси съвсем лесно да осъществят своята дигитална трансформация и да разработят и предложат на пазара своя услуга или да се възползват от вече съществуваща такава, без да се нуждаят от специфични технически познания. Експертите вярват, че тази достъпност на новите технологии ще развърже ръцете на още повече компании да създадат иновативни проекти и решения в облачна среда, с което да достигнат оптимално ниво на ръст за своя бизнес.

Бум на гейминг индустрията

Cloud технологиите направиха възможни платформите за стрийминг услуги, като Netflix, Spotify и др. Освен новите начини, по които гледаме телевизия и слушаме музика, тези платформи промениха и начина, по който играем игри и консумираме гейминг съдържание. С все по-широкото разпространение на 5G мрежи ще се появят и по-голям брой услуги и потребители на именно на такова съдържание, чието разпространение изисква доста повече ресурси от това на по-добре познатите формати. Ние наблюдаваме тренда при нашите клиенти от гейминг индустрията буквално на ежедневна база. Това е и причината да считаме, че 2023-та и следващите няколко години ще са изключително благоприятни за развитието им.

В заключение

Облачните технологии са в основата на интензивното развитие на бизнесите в дигитална среда през последното десетилетие. Cloud решенията не изискват от компаниите солидни инвестиции в собствена инфраструктура и оборудване, а вместо това позволяват използването на различни приложения и ресурси под "as-a-service" модела. Всички тези ползи стават все по-видими за организациите и, макар България да е на последно място в ЕС по внедряване на облачни технологии в бизнеса, прогнозите са тази тенденция да се обърне в следващите месеци.

Още за автора:

Драгомир Желев основава Delta.bg през 2009-а година и вече повече от десетилетие хостинг компанията е една от водещите на българския пазар. Специализират се в менажираните хостинг услуги и предоставят иновативни и персонализирани облачни решения, като имплементират последните технологии и тенденции със специалисти, сървъри и поддръжка тук, в България, на български език. През 2015-а дружеството купува една от обещаващите хостинг компании на пазара - Jump.bg и преструктурира дейността на двата бранда под шапката на новата Delta HighTech.

* съдържание на Delta.bg