Най-голямата компания за онлайн търговия Alibaba съобщи, че догодина ще създаде дъщерна компания, специализирана в разработване на чипове с елементи на изкуствен интелект и квантови процесори, предаде ТАСС.

Създаването на подразделението е насочено към развитието на бизнес направления като облачни технологии и и интернет на нещата.

Alibaba посочва в изявление, че новата дъщерна компания ще има между 200 и 300 служители и в дългосрочна перспектива ще бъде отделена в самостоятелна структура. Не се посочва сумата на първоначалната инвестиция от Alibaba.

Alibaba планира да пусне първия си чип с вградени елементи на изкуствен интелект под название AliNPU през втората половина на 2019 година, посочи техническият директор на команията Чжан Цзянфан, цитиран от в. "Чайна дейли".

Той посочва също, че Alibaba е започнала разработването на собствени квантови процесори и планира след 2-3 години да пусне квантов чип.

Alibaba е най-голямата интернет компания в Китай в сферата на електронната търговия, която по официални данни носи около 86 процента от приходите й.