Google пусна тази седмица операционната система Android 11 Go, предназначена за т.нар. "бюджетни" устройства със сравнително ниска производителност. Компанията твърди, че новата Go платформа, която се появи заедно с Android 11, ще ускори евтините смартфони с 20%, в сравнение с текущата версия на системата.

Както Android 11, олекотената версия Go идва с нови функции, включително за повишена поверителност при работа със смартфона. Така например, потребителите ще могат да дават на приложенията еднократни разрешения за достъп до микрофона, камерата или GPS приемника.

Освен това разработчиците на Android са добавили функция за автоматично нулиране на разрешенията за приложения, които не са използвани за по-дълъг период от време.

Новост е и функцията Safe Folder - това е специална папка, която позволява на потребителите да защитят файлове и документи от любопитни очи с помощта на ПИН код. Android 11 Go добавя и поддръжка на навигация с жестове.

Докато Android 11 в момента се предлага на ограничен брой устройства, Go ще бъде налична на всички нови смартфони с поне 2GB RAM. От пускането на първата версия на Android Go през 2017 г., над 100 милиона устройства по целия свят вече използват платформата, по данни на Google.

Целта на проекта Android Go бе да осигури на хората с по-нисък социално-икономически статус достъп до съвременни технологии. "За да имат милиарди хора достъп до технологиите, е важно устройствата от начално ниво да станат напълно функционални смартфони, които позволяват сърфиране в мрежата и използване на приложения", поясниха авторите на проекта.