Федералната търговска комисия (FTC) може да продължи с последното си антитръстово дело срещу Meta. Това постанови американски окръжен съдия във вторник.

Решението е сериозна победа за регулатора, чиято първа жалба беше отхвърлена от съдия Джеймс Боасбърг миналия юни. Според The ​​Washington Post, Боасбърг сега казва, че агенцията може да продължи напред с иска си, благодарение на "по-стабилните и подробни" доказателства, които е представила.

През октомври Meta поиска от съда да отхвърли иска, като се аргументира, че Федералната търговска комисия за пореден път не е успяла да представи "фактическа основа за твърдение за монополна власт". Изменената жалба на агенцията е приблизително с две дузини страници по-дълга от първоначалната, но излага много от същите аргументи. По-конкретно, FTC твърди, че Facebook е използвала придобиванията на Instagram и WhatsApp през 2012 и 2014 г., за да си осигури доминираща позиция на пазара на социалните мрежи.

"Настоящото решение стеснява обхвата на делото на Федералната търговска комисия. То също така признава, че агенцията е изправена пред сериозната задача да докаже аргументите си по отношение на две придобивания, които е разрешила преди години", заяви говорител на Meta пред Engadget. "Уверени сме, че доказателствата ще разкрият слабостта на тези твърдения. Нашите инвестиции в Instagram и WhatsApp ги превърнаха в това, което са днес. Те бяха добри за конкуренцията и добри за хората и бизнесите, които избират да използват нашите продукти", посочи още той.