Apple представи новото поколение смартфони iPhone 12. Дизайнът на устройствата е еволюционен и промените спрямо предходните поколения не са много. Запазен е дизайнът на екрана, който има характерно изрязване за камерата и говорителя в централната си горна част.

Най-значимите промени са свързани с по-отсечените плоски странични рамки на корпуса, които доближават устройството по дух до любимия на мнозина iPhone 5. Apple определено са направили стъпка в правилната посока.

Вижте как изглежда новия iPhone 12 >> >> >>

За сметка на дизайна, хардуерът е напълно обновен, а iPhone 12 разполага с важни подобрения. Всички версии на смартфоните поддържат мобилните мрежи от пето поколение - 5G. Това означава по-високоскоростен мобилен интернет и бързо сваляне на големи игри, програми или стрийминг на 4К видео.

Обърнато е голямо внимание на защитата на устройствата и повишаването на тяхната устойчивост. Екраните са снабдени със специално керамично стъкло, което увеличава цели 4 пъти шансът им да оцелеят без напукване при изпускане върху земята.

iPhone 12 Pro Max

Снимка: Apple

В сърцето на iPhone 12 стои чипсетът А14 Bionic. Това е първият мобилен процесор произведен по 5-нанометрова технология. Чипсетът е изключително мощен и подходящ за игри, като от Apple са го подготвили специално за предстоящата мобилна мултиплеър игра League of Legends: Wild Rift. Чипът има и AI ускорител разчитащ на "невронен хардуер". Именно машинното обучение помага при обработката на изображенията от камерата.

Безжичното зарядно MagSafe

Снимка: Apple

MagSafe е друга голяма иновация на Apple. Става дума за подобрено безжично зарядно. То разчита на магнити, нанокристали и кожено или силиконово покритие, за да се прилепи елегантно към гърба на смартфона, след което започва да зарежда батерията. Самите безжични зарядни са с доста разнообразен дизайн, като гамата им ще продължи да нараства.

Apple се хвали, че магнитите в телефона и безжичното зарядно са направени изцяло от рециклирани материали, с което компанията продължава по пътя си да постигне въглеродна неутралност до 2030 г.

Новото поколение iPhone идва в няколко варианта, които са с различни размери и камери, но имат сходен дизайн и хардуер. Гамата на новото поколение iPhone включва 4 устройства. Ето кои са те:

iPhone 12 и iPhone 12 Mini

iPhone 12

Снимка: Apple/БТА/АР

iPhone 12 идва с 6.2-инчов OLED дисплей, докато iPhone 12 Mini е с 5.4-инччов OLED дисплей. Резолюцията е съответно 2532х1170 и 2340х1080 пиксела.

По този начин Apple напълно преминава от използването на LCD матрици към OLED екрани.

Дисплеят поддържа технологиите Dolby Vision, HDR 10 и HLG, което прави новото поколение iPhone едно от устройствата с най-добри екрани, пускани на пазара.

Смартфоните са водоустойчиви по стандарта IP68 и издържат половин час потопени на цели 6 метра дълбочина.

Основната камера при iPhone 12 и iPhone 12 Mini е идентична. Тя е двойна, като разчита на 2 броя 12 МР сензора.

Едната камера е специализирана в снимането на портрети, а другата е ултраширокоъгълна. Добавена е система за безжична стабилизация на изображението, а нощният режим е значително подобрен.

Оптичният зуум е два пъти, а дигиталният е 5 пъти.

Телефоните са с подобрена работа при ниска осветеност и правят изключително стабилизирани и качествени 4К видеа.

Клиповете със слоумоушън обаче не са впечатляващи, като максималната скорост на заснемане е едва 240 кадъра в секунда.

За селфитата отговаря друга 12 МР камера, която също има 4К способности.

Началните цени на iPhone 12 и iPhone 12 Mini са съответно 699 долара и 799 долара.

iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro

Снимка: Apple

iPhone 12 Pro идва с 6.5-инчов дисплей с резолюция от 2532х1170 пиксела. iPhone 12 Pro Max е смартфонът на Apple с най-голям екран. Дисплеят му 6.7-инчов с резолюция 2778х1284 пиксела.

И двата екрана са със Super Retina XDR OLED матрица, което гарантира върхово качество.

Останалите характеристики на двата смартфона са еднакви.

Корпусът е със специално покритие, което го прави по-стилен, като от Apple хвалят своя нов златист цвят.

Смартфоните са водоустойчиви по стандарта IP68 и издържат половин час потопени на цели 6 метра дълбочина.

Основната камера е тройна, като и трите сензора са с 12 MP. Първият е насочен към правенето на портретни снимки, вторият е широкоъгълна камера, а третия е телефото. Оптичният зуум е 2,5 пъти.

Големи подобрения има в автофокуса на сцени с ниска осветеност. Това се дължи на новия LiDAR скенер.

Камерите са с подобрен нощен режим, оптична стабилизация и могат да снимат HDR видеа. Apple заявяват, че за пръв път в света устройството снима Dolby Vision HDR. Резолюцията на видета е 4К.

Машинното обучение и изкуствения интелект също подобряват качеството на изображенията, но и могат да се използват за по-добро вкарване на добавена реалност в заснетото.

Селфи камерата също е 12-мегапикселова и прави 4К видео.

Началните цени на iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max са съответно 999 долара и 1099 долара.