Нидерландски астрономи проследиха за пръв път възникването на гигантска фуния от прах в протодиск на орбита около младата звезда HD 163296, която е породена от растяща в нея планета в последен стадий на формиране, съобщи ТАСС.

Звездата е в съзвездието Стрелец.

"Вътрешната част от протопланетните дискове около зараждаща се звезда са невероятно сложна и бързо променяща се среда, чиито свойства почти не познаваме. За първи път изучаваме тази зона около звездата HD 163296 с инструмента MATISSE и забелязахме в нея вихърообразна структура, в центъра на която има формираща се планета", пишат изследователите.

Според теорията планетите се образуват в плосък диск от газ и прах, но как точно протича процесът, е неизвестно.

Група астрономи под ръководството на Йожеф Варга от Лайденския университет за първи път са проследили един от последните стадии на формиране на планета, изучавайки снимки на звездната система HD 163296 в съзвездието Стрелец, което е на 330 светлинни години от Земята. В нея се образуват едновременно няколко планети. Астрономите са наблюдавали с телескопа VLTI пръстен от фин прах, като част от него е много ярка, т.е. по-гореща. Те предполагат, че това е вихър в диска, в който може да се образува планета.

Астрономите ще проверят хипотезата си със симулации.