Пионер в областта на изкуствения интелект и бивш изпълнителен директор на Google издаде остро предупреждение относно бъдещето на AI.

"Най-мрачният сценарий е, че хората ще експериментират с патогени, ще създадат синтетични патогени, които могат да се окажат случайно или умишлено по-преносими", каза съоснователят на Google DeepMind, Мустафа Сюлейман, в скорошен епизод на подкаста "Дневникът на един изпълнителен директор".

Вирусите, манипулирани с изкуствен интелект, биха могли да се "разпространят по-бързо или да са по-смъртоносни", каза Сюлейман. Възможно е обаче изследванията на вирусите с AI да стартират за добра кауза или благородна цел.

"Ние работим с опасни неща", продължи той. "Не можем да позволим на всеки да има достъп до тях. Трябва да ограничим кой може да използва AI софтуера, облачните системи и дори някои от биологичните материали."

Според Сюлейман днес изкуственият интелект е по-достъпен от всякога, а впрягането на уменията му в генното инженерство е нещо, което се обсъжда.

Сюлейман смята да присъства на следващата среща на върха за AI, организирана от Вашингтон. В нея ще участват още съоснователят на OpenAI Сам Алтман, главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, шефът на Alphabet Сундар Пичай и собтвеникът на SpaceX и Twitter Илон Мъск.

Срещата ще бъде организирана от лидера на мнозинството в Сената на САЩ, Чък Шумър, и ще се състои в края на този месец.