Компанията Blue Origin обяви, че следващата й мисия с космически туристи ще бъде на 12 октомври, съобщи АФП.

В полета може да участва актьорът Уилям Шатнър, известен с ролята на капитан Кърк в сериала "Стар трек", твърди сайтът TMZ. Той би станал най-възрастният човек, летял в космоса - на 90 години.

Компанията Blue Origin не коментира информацията.

Полетът ще е по-малко от три месеца след мисията с първите четирима космически туристи на Blue Origin, в която участва и основателят на компанията Джеф Безос.

В апарата "Ню Шепард" ще се качат отново четирима туристи.

Сред пътниците ще е Крис Бошуайзен, бивш инженер от НАСА и съучредител на компанията Planet Labs, която снима със спътници всеки ден Земята с висока резолюция.

Вторият е Глед де Врис, съучредител на компанията Medidata Solutions, специализирала в компютърни програми за проследяване на клинични изпитания за фармацевтичната индустрия. Тя е купена през 2019 г. от Dassault Systemes.

Останалите двама пътника ще бъдат обявени допълнително.

Изстрелването е насрочено от Западен Тексас в 13,30 ч. по Гринуич.

Blue Origin предлага полет от няколко минути на височина 100 км. Пътниците могат да разкопчаят коланите си и да се реят за малко в безтегловност. Автоматичната ракета излита вертикално, капсулата се отделя в полет и пада на Земята, задържана от три парашута и двигател с обратна тяга.

Компанията Virgin Galactic предлага подобно преживяване.