Космическата капсула Starliner ще направи още един опит в средата на май да стигне до Международната космическа станция (МКС), предаде Франс прес, позовавайки се на НАСА и компания Boeing, която трупа неуспехи в тази програма в конкуренция със SpaceX.

Вижте как изглежда Starliner >> >> >>

Този важен тест без пътници на борда трябва да осигури на НАСА второ транспортно средство, с което да превозва астронавтите си до орбиталната станция.

Изстрелването от Флорида е насрочено за 19 май. В случай, че не се състои на тази дата, например заради неблагоприятни метеорологични условия, има възможност стартът да бъде осъществен на следващия ден.

Първият изпитателен полет на Starliner беше направен през 2019 г., когато едва се размина с катастрофа заради проблем със софтуера. Капсулата трябваше да се върне на Земята преждевременно, без да достигне МКС.

Планираният за август миналата година тестов полет беше отменен в последния момент заради проблеми с клапаните на двигателите, които останаха затворени по време на финалните проверки на стартовата площадка.

От Boeing установиха, че тази неизправност е причинена от проблем с влагата, която, взаимодействайки с окислителя в системата, е образувала азотна киселина, допринесла за блокирането на клапаните.

"Изминалите осем месеца бяха трудни. Проблемът вече е решен и се насочваме към изстрелване", заяви на пресконференция Стив Стич, който отговаря за търговската пилотирана програма на НАСА.

Този изпитателен полет трябва да докаже, че капсулата е безопасна. След това Boeing ще се опита до края на 2022 г. да проведе последен тест, този с екипаж на борда, каза на свой ред Марк Напи от компанията.

Капсулата Starliner с тегло 13 тона е предназначена за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа.

Компания SpaceX от своя страна досега е транспортирала повече от 20 души до МКС със собствената си капсула "Дракон".