На конференция на Американския институт по аеронавтика и астронавтика в Атланта Boeing представи концепт на хиперзвуков пътнически самолет, съобщава New Atlas. Компютърно генерираното изображение показва как би могъл да изглежда авиолайнер, който може да лети със скорост пет пъти над звуковата, предава факти.бг.

Според Boeing подобни апарати ще влязат в експлоатация до 20-ина години. Технологията все още се намира в начален етап на разработка и намира приложение само в някои експериментални самолети и космически кораби.

Инженерите на Boeing смятат, че представения концепт може да намери както цивилно, така и военно приложение. Техническите параметри на машината остават тайна, но ако се съди по броя на прозорците, такъв самолет би могъл да превозва около 32 пътници плюс екипаж. Максималната скорост ще е над 5969 км/ч.

Фюзелажът на хиперзвуковия самолет има изключително обтекаема форма на вретено и игловидна предница. Според New Atlas дължината на задната част дава основание да се смята, че двигателите на самолета работят на водородно гориво.

Все още никой не е създал практичен пилотиран хиперзвуков самолет, като единствено Русия и Китай имат напредък в създаването на хиперзвукови маневриращи бойни глави.