Частната компания Axiom Space продължава да работи по плана си да изгради своя собствена космическа станция. Тази седмица тя обяви и имента на екипажа за Ax-1: първата в света изцяло частна мисия в орбита.

Екипажът се състои от четирима души. Сред тях е пенсионираният астронавт на Американската космическа агенция (НАСА) Майкъл Лопес-Алегрия. Той ще бъде и ръководител на мисията.

Друг участник в Ax-1 е американският предприемач Лари Конър, който ще бъде пилотът в екипа. От Земята ще излети също израелският пилот Ейтан Стибе, който на 63 години ще стане третият най-възрастен човек, излязъл в орбита, след 77-годишния Конър. В мисията ще се включи и канадският инвеститор Марк Пати.

Екипажът ще бъде изстрелян с капсулата Crew Dragon на космическата компания SpaceX. Това може да се случи още през януари 2022 година, но всичко зависи от графика на Международната космическа станция (МКС).

Въпреки че мисията Ax-1 се осъществява чрез търговско споразумение с НАСА, тя ще използва частни космически кораби и ще бъде финансирана само с частни инвестиции. Ако бъде успешна, тя ще положи началото на амбициозните планове на Axiom Space, като отварянето на "космически хотел" за богати туристи извън Земята.