Дигиталното лечение води до намаляване на симптомите на депресия, сочат данни от проучване, публикувано от Американската асоциация по психология и цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес".

Не е ясно обаче дали терапията, при която се използват компютър или смартфон е по-ефективна от провежданата очи в очи със специалист, но е добра алтернатива за справяне с увеличаващите се проблеми по време на пандемията от новия коронавирус. Това е заключението на водещия автор на проучването Исак Моше от университета на Хелзинки.

Дигиталните програми обикновено изискват пациентите да влязат в софтуерна програма, уебсайт или приложение, за да прочетат, гледат, слушат и взаимодействат със съдържание, структурирано под формата на серия от модули или уроци. Участниците често получават задачи за изпълнение, а също така редовно попълват цифрово администрирани въпросници относно проблемите си.

Това позволява на специалистите да наблюдават напредъка и резултатите на пациентите, когато в дигиталната терапия са включени и психолози.

Цифровите интервенции не са като телетерапията, която привлече голямо внимание по време на пандемията, обяснява специалистът Исак Моше. Телетерапията използва видеоконферентни или телефонни услуги за улесняване на лечението очи в очи между пациент и лекар.

Изследователите правят мета-анализ на 83 проучвания, тестващи дигитални приложения за лечение на депресия, датиращи от далечната 1990 г. В тях са участвали общо над 15 000 души, като 80% са възрастни и 69,5% - жени. Всички проучвания са подбрани на случаен принцип, като е направено сравнение между прилагането на дигитална терапия с традиционна. Случаите са на пациенти, които имат основно от леки до умерени симптоми на депресия.

Като цяло учените установяват, че дигиталните интервенции подобряват състоянието, но ефектът не е толкова силен, колкото този, открит при подобен мета-анализ на традиицонната психотерапия.

Дигиталните лечения, които включват човешки компонент, са най-ефективни за намаляване на симптомите на депресия. Това може да се обясни частично с факта, че присъствието на лекар увеличава вероятността участниците да завършат пълния курс, което води и до по-добри резултати, обяснява Моше.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Сайкълоджикъл бюлетин".