Китайският гигант в производството на потребителски дронове DJI обяви, че временно прекратява търговската си дейност в Русия и Украйна, с което стана една от малкото китайски компании, които публично излизат с подобна инициатива, предаде Франс прес.

Пекин, който е близък дипломатически партньор на Москва, е поставен в затруднено положение заради руската инвазия в Украйна, но до този момент отказва да я осъди, а това поставя китайските компании в неудобно положение.

Русия е обект на множество икономически санкции заради войната и много мултинационални компании се изтеглиха от страната.

Украинският вицепремиер Михайло Фьодоров изпрати миналия месец писмо до DJI, в което обвини руската армия, че използва "продукти" на компанията срещу цивилни.

"Настояваме вашето предприятие да прекрати всякакви отношения и да спре търговията в Руската федерация", написа Фьодоров в писмото, огласено публично в "Туитър".

"Блокирайте вашите продукти, които помагат на Русия да избива украинците", коментира министърът в социалната мрежа.

Китайската компания отговори вчера в комюнике, в което посочва, че DJI в момента прави вътрешна оценка на изискванията в различни юрисдикции. В очакване да бъде готова оценката, DJI временно ще спре всичките си търговски дейности в Русия и Украйна, се казва в съобщението.

Миналата седмица китайската компания осъди отклоняването на нейни продукти за военни цели, като подчерта, че винаги е произвеждала устройства за граждански цели.

"DJI винаги се е противопоставяла недвусмислено на опитите да се прикрепят оръжия към нейните продукти и отказва да разреши модификации, позволяващи тези продукти да се използват за военни цели", изтъкна китайският гигант в производството на дронове.

В писмото си Михайло Фьодоров посочва конкретно системата AeroScope на DJI, която позволява да се идентифицират и локализират от разстояние дронове и техните пилоти. Обикновено тази система се използва от институционални клиенти за засилване сигурността на летищата, атомните централи и правителствените съоръжения, отбелязва компанията.

Но Украйна обвинява руската армия, че ги използва, за да локализира украинските дронове и техните пилоти, за да може да се прицелва в тях с ракети.

DJI държи над половината от световния пазар и е най-големият производител на дронове за широката публика в света, използвани както от любители, така и от професионалисти.