Компанията Dronamics, която е производител и оператор на дългообхватни товарни дронове за търговски цели, ще работи с летището в Балчик по част от тестовите си полети, съобщават в сайта си от местната управа, предава БТА.

Вижте как изглежда транспортният дрон на Dronamics >> >> >>

Летателната програма е част от процеса по сертифициране на самолета и се очаква да започне преди края на годината. Dronamics е придобила необходимите разрешителни от съответните национални и международни органи.

Технологичната компания е основана през 2014 година от братята Свилен и Константин Рангелови и има за цел да промени движението на стоки по света. Пълномащабната версия на техния дрон "Черният лебед" може да транспортира 350-килограмов товар на 2500 км.

Летящият "куриер" може по природосъобразен начин да улесни и ускори достъпа до доставки на храна, лекарства, резервни части и онлайн покупки на същия ден, увеличавайки диапазона от общности и бизнеси у нас и в чужбина, които могат да се възползват от технологията, посочват от Община Балчик.

Dronamics е първата компания за товарни дронове в Европа, която притежава лиценз за операции, и през 2018 година става първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт в сферата на безпилотните летателни системи.

Очаква се до края на тази година компанията да стартира първите карго доставки в Италия и Малта, а до края на 2024-а - и в България. През септември Dronamics обяви стратегическо партньорство с "Котеса" (Cotesa) - европейски производител на висококачествени компоненти за авиокосмическата и автомобилната индустрии.