Основателят на Amazon Джеф Безос и брат му политат в космоса през следващия месец с първия космически полет на компанията му Blue Origin, съобщи милиардерът, цитиран от Ройтерс.

"От петгодишен мечтая да пътувам в космоса. На 20 юли ще потегля на това пътешествие заедно с моя брат", написа Безос в Инстаграм.

Вижте с какво ще полети Джеф Безос в Космоса >> >> >>

Полетът ще се състои на суборбиталния кораб New Shepard, който може да прекара няколко минути на височина от 100 километра.

Капсулата е проектирана така, че да може да побере до шест пътника. Тя може да пропътува разстоянието до условната граница между земната атмосфера и космическото пространство, известна още като линия на Карман.

Бъдещият пътник ще трябва да е на възраст от най-малко 18 години, със средна височина и с тегло между 50 и 100 килограма, според условията на Blue Origin. От компанията гарантират безопасността на начинанието, като посочват, че вече са проведени 15 успешни последователни теста на New Shepard, като капсулата е за многократно използване.

Третият им спътник ще бъде определен от наддаване, чийто първи кръг приключи миналия месец. В търга, организиран от Blue Origin, са участвали 5200 души от 136 страни по света. От компанията не обявяват кой е предложил най-висока сума в първия тур. От сайта на компанията стана ясно, че най-високият залог във втория тур е 2,8 милиона долара. Финалът ще е наддаване на живо онлайн на 12 юни.

Компанията на Безос е планирала първи суборбитален полет с космически апарат за 20 юли.

Агенция Ройтерс припомня, че през 2018 г. е съобщила, че Blue Origin възнамерява да таксува космическите си туристи с най-малко 200 000 долара за полет въз основа на плановете на конкуренти като Virgin Galactic на Ричард Брансън и други компании, но оттогава нещата са се променили.