Европейският съюз разкри най-подробните си досега планове за спътникова система в ниска земна орбита на стойност милиарди евро. Целта й е предоставянето на сигурни комуникации и сателитен интернет за блока, предава Bloomberg.

Проектът ще струва около 6 милиарда евро и ще разчита на публично-частни партньорства за реализирането си. Европейската комисия планира да похарчи 2,4 милиарда евро от бюджета си, а останалите ще дойдат от страните от ЕС и индустрията.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон прокарва проекта, заявявайки, че е от съществено значение Европа да има свое собствено "съзвездие" от спътници.

По-думите му космическите планове на ЕС ще помогнат за повишаване на киберсигурността и устойчивостта на страните от ЕС, като същевременно гарантират по-добър широколентов достъп в Европа и Африка.

"Това е от централно значение по отношение на нашия стратегически и технически суверенитет", каза Бретон във вторник на пресконференция. ЕС влиза в ожесточена глобална надпревара да покрие земята с конкурентно сателитно покритие на ниска земна орбита. Тези космически кораби са много по-близо до планетата от традиционния геостационарен вид, който излъчва телевизия и отдалечени комуникации.

Счита се, че сателитния интернет е по-надеждна алтернатива на 5G и 6G, защото може да покрие територията на дадена страна на 100%.