Инженерите на Airbus в Стивънидж, Великобритания, приключиха строежа на първия европейски марсоход - "Розалинд Франклин". Апаратът ще изстрелян в космоса догодина в рамките на мисията "ЕкзоМарс", но преди това му предстоят 6-месечните му изпитания във Франция, съобщава Би Би Си.

Вижте как изглежда марсоходът "Розалинд Франклин" >> >> >>

Мисията "ЕкзоМарс" на Европейската космическа агенция и Русия ще търси живот на Червената планета. Марсоходът има сонда, която може да проникне на 2 м под повърхността, за да проучи дали има наличие на живи или фосилизирани микроби. Камерата на апарата ще прави както панорамни снимки, така и снимки на повърхността.

Роувърът е построен за девет месеца, но за разработването на компонентите и инструментите са били необходими повече от 10 години.

Изстрелването на марсохода "Розалинд Франклин" е насрочено за юли 2020 г. с ракета "Протон". Той ще лети към Марс осем месеца. Кацането е предвидено за 19 март 2021 г.

Вижте как изглежда ракетата Протон >> >> >>

Китай и САЩ също подготвят марсоходи за изстрелване в прозореца на "Розалинд Франклин". Докато китайската мисия не е толкова амбициозна, американската ще бъде почти копие на сегашния марсоход "Кюриосити", който изследва Червената планета от седем години.

Розалинд Франклин е британска биофизичка с голям принос в изследването на ДНК.