Facebook обяви нова стъпка в проекта си, който тя нарича "изкуствен интелект в тяло" - технология, за която се очаква да направи възможно роботи да изпълняват рутинни задачи в светска среда, като например зареждане на хладилника с хранителни стоки или изнасяне на боклука. Методът на разработване обещава бързи резултати и навярно ще катализира развитието на всички видове роботизирани "слуги", предава technews.bg.

Платформата за социални медии представи Habitat 2.0 - надстройка на симулационната платформа Habitat, която позволява на изследователите да обучават своите роботи ускорено - с помощта на виртуална среда, съобщи ZDNet. Това обучение обхваща симулации на обстановки с изключително точно възпроизвеждане на най-малките детайли, с които машините биха се сблъскали в обикновена среда като кухня или хол.

Обучението на роботите чрез симулирана, виртуална среда носи редица ползи от гледна точка на икономия на разходи и време в сравнение с обучението им в реална обстановка. Това може да означава доста скоро да видим в действие реални роботи-асистенти, които могат да помагат с домакинска работа.

Подобни машини ще могат, например, да помагат на човека, като вземат предмети по команда - поставят стоки в хладилника, зареждат съдомиялната машина, простират прането. Могат да се очакват и по-усъвършенствани приложения, например робот да бъде водач на човек с увредено зрение при ходене на открито.

За да стане възможно машините да изпълняват полезни реални задачи е необходимо да им се осигури "опит" в стотици различни реални среди - чак до бебешките играчки, разпръснати по пода, и загънатите ъгли на килима.

В това отношение симулацията променя играта. Вместо да внасят физически робота в различни апартаменти, къщи и офиси в продължение на месеци и години, учените на Facebook вярват, че много по-прагматичен подход се състои в поставянето на робота във виртуална среда. Това ускорява обучението му. За целта те използват набор от данни Replica - компилация от 18 3D сканирания на реални обстановки, вариращи от офисни конферентни зали до двуетажни къщи.

Replica се описва като ултрареалистична библиотека, включваща някои от най-фините детайли във всяка реална обстановка, включително огледални отражения и текстури на килима. Доскоро това имаше своето ограничение: Replica беше статичен набор от данни, т.е. докато роботът може да се движи из виртуалното пространство, той не може да взаимодейства с нито един от обектите.

Сега обаче, с новата версия на рамката Habitat 2.0, е преодоляно и това предизвикателство. Роботите не само могат да се въртят из виртуалната среда в новата платформа, но могат и да взаимодействат с обекти, които биха намерили в една обикновена кухня, трапезария или друго често използвано пространство.

За да стане възможно виртуалната среда да е толкова реалистична, в проекта е вложен трудът на над 900 часа работа на 3D художници, създали 111 уникални оформления на жилищна площ, включително 92 обекта. Специално внимание е отделено на материалния състав, геометрията и текстурата на предметите, както и дали те имат специфични механизми, като например механизмите за отваряне и затваряне на врати и хладилници. Пресъздадени са дори дреболии като кухненски прибори, книги и мебели.

Facebook не е единствената компания, която се интересува от виртуални симулации на "ИИ в тяло". По-рано тази година базираният в Сиатъл институт за изкуствен интелект "Алън" пусна ManipulaTHOR - усъвършенствано, виртуално роботизирано рамо, способно да манипулира обекти в над 100 симулирани среди.

Значително подобрение в проекта на Facebook обаче е скоростта на обучението чрез новата виртуална среда. Това позволява с порядъци по-бързо трениране на изкуствения разум. Бързината намалява значително времето за експериментиране, което позволява на изследователите да завършат изпитания, които обикновено биха продължили няколко месеца, само за два дена.