Бившият шеф от Facebook Алекс Стамос обясни как Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на компанията, може да взима решения, които се базират на скритите данни за онлайн интересите на хората, предава technews.bg.

"Марк Зукърбърг седи върху повече данни за това, което хората искат да правят онлайн, отколкото който и да било друг на света", каза Стамос, говорейки на конференцията за технологиите и политиката, организирана от Washington Post в сряда вечер.

Стамос бърна внимание върху придобиването на WhatsApp - приложението за съобщения - през 2014 г. срещу 19 млрд. долара и на услугата за споделяне на снимки Instagram през 2012 г. срещу 1 млрд. долара. Според Стамос, това са придобивания, за които "хората мислят, че са логични, но всъщност те са пророчески".

Чрез тези приложения изкуственият интелект на Facebook узнава интересите на хората и, като цяло, посоката на развитие на света, казва Стамос, цитиран от CNBC.

И двете сделки се оказаха много ценни за компанията. Instagram сега се гордее с повече от 1 милиард активни потребители на месец и е популярен сред младите хора. WhatsApp има повече от 1,5 милиарда потребители и вероятно ще формира основата на новия фокус на компанията върху личните съобщения, които Зукърбърг обяви по-рано този месец.

Facebook и други технологични компании днес са принудени да решават един труден ребус, който изисва балансиране между неприкосновеността и безопасността на потребителите. Често е много трудно да се правят и двете едновременно, особено за компания от мащаба на Facebook, каза Стамос.

Стамос е бившият главен директор по сигурността във Facebook и е сред първите хора в компанията, открили, че "руснаците използват социалната мрежа, за да се намесят в изборите в САЩ през 2016 г." - скандал, който даде началото на критичен за цялата онлайн индустрия казус. Босът напусна компанията през 2018 година. В последствие обаче се оказа, че историята за "руската намеса" е по-скоро изфабрикувана за целите на политическия естаблишмънт в Демократическата партия. Специалният прокурор Мюлер проведе 2 годишно разследване, което не откри следи от намеса на Русия в изборите. С унищожението на важни ракетни договори Тръмп също се показа като геополитически опонент на Путин.