В изненадващ ход Германия планира да пенсионира изцяло основното оръжие на армията си - автоматичната карабина Heckler & Koch G36. На негово място ще бъде въведен нов автомат, произведен от малко известната компания C.G. Haenel, чийто оръжейни корени са свързани с легендарния Хюго Шмайзер и доразвити в социалистическата ГДР.

Новото оръжие на Бундесвера се нарича MK556, като МК идва от Maschinenkarabiner. На практика то представлява модифициран вариант на известната AR-15, както е популярното цивилно име на М4. Полуавтоматична версия на същото оръжие, CR223, вече се използва от определени полицейски сили в Германия.

Вижте как изглежда MK556 >> >> >>

Любопитно е, че предложенията на Heckler & Koch - HK416 и модулната HK433 са били отхвърлени.

Бундесверът ще закупи до 120 000 нови пушки на цена от около 245 милиона евро.

По време на Втората световна война във фабриката на Haenel се произвежда легендарната щурмова карабина Sturmgewehr 44. Макар външният ѝ дизайн да напомня на този на автомат "Калашников", то механиката ѝ се доближава повече до тази на М-16.

По времето на ГДР именно там се произвежда лицензирана немска версия на АК-47 и АК-74. По време на социализма Haenel е още известен производител на въздушни пушки и ловни карабини. Сега същите заводи ще правят лицензираната версия на AR-15.

Любопитното е, че макар оръжието да е копие на AR-15/M4, то използва газова бутална система, каквато на практика използва и автомат "Калашников".

Това решение позволява на оръжието да запази прецизността на американското оръжие, като ги съчетава с издръжливостта на руския автомат.

Haenel MK 556 използва натовския калибър 5.56×45 мм. В зависимостта от конфигурацията теглото е между 3.35 и 3.6 килограма. Пълнителят е с 30 патрона, но карабината може да използва и такъв с капацитет от 100 патрона.

Полша също е оценила качествата на MK 556, защото е заменила над 500 полицейски бройки от Heckler & Koch HK416 с новата немска карабина.