Като част от конференцията I/O Google обяви най-мащабното обновяване на платформата за носима електроника Wear OS, което ще доведе до сливането й със системата Tizen на Samsung. Компанията посочва, че комбинирането на най-добрите черти на двете платформи ще доведе до преживяване с по-висока производителност, по-дълъг живот на батерията и достъп до повече приложения, предава Mobile Bulgaria.

Що се отнася до производителността при ползване с последните чипсети приложенията ще стартират с 30% по-бързо, а анимациите ще бъдат още по-плавни. За увеличаване живота на батерията двете компании са обърнали внимание на ниските слоеве на операционната система и са се възползвали от хардуерните ядра с ниска консумация на енергия за удължаване на автономността.

Оптимизациите са позволили сензорите за пулс да работят постоянно и да отчитат съня нощем с останала енергия и за работа през следващия ден. Комбинирането на платформите ще улесни и разработчиците да създават по-добри приложения. Подобренията ще бъдат достъпни за всички производители, които ще могат да персонализират потребителското преживяване според своите нужди.

Новата версия на платформата, която ще се казва просто Wear, добавя нови опции за навигация като например бързи връзки за активиране на важни функции като бързо превключване към предишното приложение чез двукратно натискане на един от бутоните. Ще бъдат налични и повече опции за персонализиране на основния екран с уиджети от различни приложения.

Google обещава и нови версии на своите приложения за Wear. Google Maps и Google Assistant са с нов интерфейс и нови възможности, а до началото на юни Google Pay в часовници ще поддържа още 26 страни в допълнение на сегашните 11. YouTube Music ще получи версия за Wear, а освен това в платформата ще бъдат интегрирани някои от най-добрите функции на Fitbit проследяване на здравни и фитнес параметри.

Компанията ще улесни разработчиците чрез нови инструменти като Tiles API за създаване на уиджети и редактор на цифрови циферблати, който ще бъде създаден от Samsung. Google обещава и нови приложения от компании като Strava, Adidas Running, Bitmoji, Spotify и много други. Samsung потвърди, че следващия часовник Galaxy Watch ще работи с новата унифицирана платформа. Бъдещите устройства на Fitbit, която е част от Google, също ще работят със софтуера. Ъпдейтът на Wear се очаква тази есен.