Някои от най-големите технологични компании са против придобиването на Arm от NVIDIA за 40 милиарда долара и изразяват своето недоволство пред американските антитръстови регулатори, пише Bloomberg. Според тях сделката ще навреди на конкуренцията в сектор от индустрията, който е жизненоважен за техния бизнес, предава Mobile Bulgaria.

Google, Microsoft и Qualcomm са сред недоволните, които призовават антитръстовите власти да се намесят, а според източниците на изданието поне една от компаниите иска сделката да не се осъществи. Придобиването ще позволи на NVIDIA да получи контрол над производител, който лицензира важни технологии за чипове на Apple, Intel, Samsung, Amazon и Huawei.

Arm следва политика за лицензиране на своите разработки и свързан софтуер на всички желаещи вместо да се конкурира с производителите на чипове. Опасенията са, че ако NVIDIA притежава Arm тя ще ограничи достъпа на своите конкурентни до важните за тях технологии или пък ще повиши цената на лицензите. NVIDIA твърди, че цената на сделката означава, че тя няма намерение да се меси в неутралността на Arm.

CNBC също пише, че Qualcomm е показала пред различни органи по света своето негативно отношение към сделката. Компанията е изразила неодобрението си пред американски, европейски, английски и китайски регулатори, които трябва да се произнесат за придобиването. Собственик на Arm е японската SoftBank, която от известно време се опитва да се освободи от активи, за да изплати дългове и изкупи обратно свои акции.