Смартфоните включват изобилие от разнообразни сензори, които могат да се използват и за други цели, вместо тези, с които сме свикнали. Google например смята да се възползва от тях, за да позволи на устройствата да ни бъдат от по-голяма полза при следенето на различни жизнени показатели, предава Mobile Bulgaria.

Компанията обяви, че през следващия месец в телефоните Pixel ще бъде добавена възможност за отчитане на пулса и на дихателната честота. Това ще става през приложението Google Fit, а по-късно компанията планира да разшири обхвата и с други устройства с Android.

За измерването на дихателната честота трябва да позиционирате главата и горната част на тялото в зрителното поле на селфи камерата и след това да дишате нормално, а камерата ще регистрира движенията на гръдния кош. Измерването на пулса става чрез поставяне на пръст върху лещата на основната камера - в този случай алгоритъм отчита малките промени в цвета на пръста, които са следствие от движението на кръвта.

Тези измервания не са особено точни и не стават за медицински диагнози, но компанията се надява те да са полезни на потребителите, които ползват Google Fit, за да следят и отчитат физическата си активност. След като измерванията бъдат направени можете да ги запазите в приложението за проследяването им в дългосрочен план.

Компанията посочва, че е разработила функциите и е провела клинични изпитвания, за да ги валидира, така че те работят в различни реални условия и за много хора. Така например при отчитането на пулса се вземат под внимание и други фактори като осветление, цвят на кожата, възраст и други.