Докато преди дни Apple представяше новите си продукти стана ясно, че един от най-важните производствени партньори на компанията се оказа обект на успешна хакерска атака. Става дума за най-големия производител на лаптопи в света Quanta, а атаката е била извършена от руската група REvil, която е успяла да открадне голямо количество информация. В нея има много схеми и чертежи на продукти на Apple, включително и на бъдещи такива, предава Mobile Bulgaria.

Хакерите са поискали от Quanta 50 милиона долара, но компанията е отказала, което накара REvil да започне се обърне директно към Apple. Групата публикува онлайн над 20 скрийншота със схеми на MacBook и заплаши да пуска нови всеки ден докато не получи искания откуп. Хакерите дадоха на Apple срок до 1 май за откупуване на информацията и заявиха, че преговарят и с други големи брандове. Компанията произвежда лаптопи за компании като HP, Dell, Microsoft, Toshiba, LG и Lenovo, така че откраднатото може да е доста мащабно.

Междувременно хакерите споделиха схема на нов лаптоп MacBook Pro, която съответства на досегашните слухове за добавянето на повече портове и система за зареждане MagSafe, както и премахване на сензорния дисплей Touch Bar. Изображенията подсказват и за наличието на корпус с по-заоблени ъгли. Сред изтеклите файлове има и схеми на новия iMac, които не бяха известни преди премиерата му тази седмица.