Австралийски учени твърдят, че хората еволюират по-бързо, отколкото през предишните 250 години, на базата на наличие на артерия в предмишницата, съобщи в. "Дейли мейл".

Артерията се нарича медианна. Обикновено тя изчезва около осмата седмица след раждането и на нейно място се образуват две други артерии. Хората с трите артерии обаче са все повече от края на 19-и век.

Тенденцията започва през 80-те години на 19-и век при 10 процента от населението. През 20-и век те се увеличават до 30 процента. Кръвоносният съд вече се открива у 35 процента от населението. Според специалистите от университета "Флиндърс" родените след 80 години вече ще имат такава артерия.

"От 18-и век анатоми следят наличието на тази артерия у пълнолетните и изследването ни показва, че то ясно се увеличава. Увеличението може да е резултат от мутация на гени, участващи в развитието на медианната артерия, или на здравословни проблеми на майките по време на бременността, или на двете", каза д-р Теган Лукас от екипа.

"Ако тази тенденция продължи, повечето хора ще имат медианна артерия на предмишницата до 2100 г.", прогнозира той.

Наличието на медианна артерия е от полза, защото увеличава общото кръвоснабдяване, а и може да се използва като заместител при хирургически операции на други части от тялото.

Специалистите наричат това "микро еволюция".

Медианната артерия не е единственият индикатор, че хората още еволюират. Има и случаи на хора, родени без мъдреци, което е резултат от смаляването на лицата.

Увеличават се и случаите на спина бифида окулта, както и на хората, родени с малка кост зад коляното, наречена фабела.

Други учени също са изследвали честотата на медианната артерия. През 2013 г. специалисти от института Тата в Индия установиха много такива случаи в лявата ръка при дисекции.