Учени от Африка са използвали ChatGPT, за да публикуват научни трудове. Оказало се, че те са пълни с грешки, пише Futurism.

Датски биолог открил, че името му се споменава няколко пъти в научна статия за многоножки. Той обаче не ги е изследвал и не е писал материали за тях.

Мириаподологът от Природонаучния музей на Дания Хенрик Енгхоф алармирал, че името му е използвано в материали, писани от изкуствен интелект и представени за труд на реални изследователи.

Статия първоначално била свалена от Preprints.org, архив за предпечат, управляван от академичния издател MDPI, през юни, след като колегата на Енгхоф, Дейвид Ричард Наш от университета в Копенхаген, уведомил редакторите за грешките.

Сега вестникът отново излиза, с препратки към материала. Изглежда за издаването му също се ползва изкуствен интелект, коментират експертите.

Професор Кахсай Тадесе Мауча от Университета Аксум в Етиопия признал, че е използвал ChatGPT за публикуването на научен труд. Едва по-късно той разбрал, че алгоритъмът може да пише неверни неща и дори да си измисля факти.

"Измислените от AI препратки в научния труд предполагат, че многоножките имат по-негативен ефект като вредители върху културите, отколкото всъщност е вярно", заявява експертът по многоножки Лейф Мориц, изследовател в Института за анализ на биоразнообразието Лайбниц. Това е нещо, което може да доведе до "погрешни решения от политиците", добави той.

"Това подкопава доверието в научната литература", каза Енгхоф пред Retraction Watch.