Илон Мъск разкритикува прекаления оптимизъм на Бил Гейтс относно изкуствения интелект, пише Insider.

"Спомням си ранните срещи с Гейтс", написа Мъск в Туитър. "Неговото разбиране за AI беше ограничено. Все още е."

Миналата седмица Бил Гейтс написа как изкуственият интелект може да направи животите ни по добри, като трансформира работната сила, здравеопазването и образованието. По думите на филантропа AI може да предостави здравни услуги на хора, които никога преди това са нямали шанс да се възползват от тях.

Бил Гейтс има финансови интереси в OpenAI, което според някои обяснява оптимизма му.

Мъск е съосновател на OpenAI, но напусна борда на директорите на OpenAI през 2018 г. и оттогава е критичен към компанията, особено към отношенията й с Microsoft.

Днес именно OpenAI се превърна във водеща сила в развитите на изкуствен интелект.

През февруари милиардерът каза, че OpenAI, която първоначално е основана като организация с нестопанска цел с отворен код, се е превърнала в "компания със затворен код с цел - максимална печалба и попаднала изцяло под контрола Microsoft".

Microsoft инвестира 1 милиард долара в OpenAI през 2019 г. Партньорството позволи на компанията да лицензира AI технологията. Оттогава Microsoft обяви плановете си да направи "многогодишна, многомилиардна" инвестиция в компанията.

Но Гейтс не винаги е бил голям поддръжник на OpenAI. Когато Microsoft за първи път започна да си партнира с фирмата, той изрази съмнения относно технологията на компанията, съобщава The Information.

Мъск, междувременно, е "бесен" от огромната популярност на ChatGPT, според Semafor. Изданието твърди, че в началото на 2018 г. Сам Алтман и други съоснователи на OpenAI са отхвърлили предложението на Мъск да управлява компанията сам.

Мъск и Гейтс имат дългогодишно съперничество. Двамата милиардери започнаха да се карат за първи път през 2020 г., когато не бяха съгласни относно тежестта на пандемията отКовид-19.

Същата година Мъск каза, че "разговорите му с Гейтс са били неприятни", след като Гейтс каза, че е решил да купи Porsche Taycan вместо Tesla.