Широколентовата интернет услуга Starlink, базирана на орбитална мрежа от няколко хиляди телекомуникационни спътника на компанията SpaceX, скоро ще бъде достъпна за много повече хора по света.

Изпълнителният директор на дружеството Илън Мъск обеща в Twitter, че услугата може да се появи в Европа още в началото на следващата година. По думите му, това ще се случи, след като бъдат получени позволения от всяка отделна държава, тъй като не съществува система за одобрение в рамките на целия Европейски съюз.

Извън САЩ, държави като Канада и Норвегия ще бъдат сред първите страни, които имат достъп до Starlink. А в Индия се очаква зелена светлина от регулаторите около средата на 2021 година.

SpaceX стартира ранната бета версия на Starlink миналата седмица. Програмата, наречена Better Than Nothing Beta, струва 99 долара на месец, плюс предварително заплащане от 499 долара за стартовия комплект с необходимото оборудване.

Понастоящем SpaceX разполага с над 800 сателита в орбита, но ще са необходими още хиляди, за да бъде достъпна услугата в световен мащаб.