Илон Мъск нарече метавселената на Марк Зукърбърг "тъпа", допълвайки, че мозъчните импланти на компанията му Neuralink ще са много по-добри.

"Или аз съм станал като онези хора, отхвърлящи интернет като мода, която ще отшуми през 1995 година, или идеята на Зукърбърг наистина няма да стигне до никъде?", пита Мъск.

"Разбира се, че можеш да сложиш телевизор на носа си. Не съм сигурен, че това ще те вкара в метавселената. След известно време става неудобно да стоиш с VR шлем на главата си, така че сме доста далеч от "потъването" в метавселената", допълва милиардерът.

Според Мъск една плътна и истинска метавселена може да се изгради единствено с мозъчни импланти.

"В дългосрочен план една усъвършенствана Neuralink може да ви потопи напълно във виртуалната реалност", каза той.

От Meta обаче не тъпчат на едно място, а инвестират в направата на по-удобни и леки слушалки, както и търсят алтернатива на обемистите очила за виртуална реалност. Много е вероятно след 10 години метавселената да разчита на умни лещи и да предлага много "по-потапящо" изживяване.

Технологията на Neuralink също изисква време за еволюцията си в насочена към потребителите технология. В близкото бъдеще мозъчните чипове на Мъск ще се предлагат единствено на пациенти с невродегенеративни заболявания.