Ръководителят на американската частна компания SpaceX Илон Мъск разкритикува своите конкуренти от United Launch Alliance (ULA) за изразходване напразно на средствата на американските данъкоплатци, предаде ТАСС.

United Launch Alliance е съвместено ракетно обединение на американските корпорации Boeing и Lockheed Martin. Компанията ULA беше основана през 2006 година. Щаб-квартирата й се намира в град Сентениал в щата Колорадо. Нейните най-известни ракети са Delta IV Heavy и Atlas V. Именно тези ракети са прекият конкурент на по-евтината, но също толкова способна Falcon-9.

Вижте как изглеждат трите ракети >> >> >>

Агенцията цитира пост на бизнесмена, пуснат в Twitter. В него бизнесменът изтъква, че са ефективни единствено ракетите за многократна употреба за обезпечаване на живот на други планети и за постигането на космическа мощ. В това отношение ULA прахосва парите на данъкоплатците, тъй като нейните ракети не са предназначени за многократна употреба.

Министерството на отбраната на САЩ обяви на 7 август за сключването на договор със SpaceX на стойност 316 милиона долара за изстрелване на космически апарати за нуждите на американските военни за периода 2022-2027 година. Друг контракт за сумата от 337 милиона долара получи консорциумът United Launch Alliance. Неговите космически стартове също са предвидени за периода 2022-2027 година. Броят на изтрелванията и техните параметри и за двете компании ще бъдат договаряни на годишна основа.