Производителят на чипове Intel обяви, че е придобил израелската компания Tower Semiconductor за 5.4 млрд. долара или по 53 долара на акция в брой. Сделката ще разшири бизнеса на Intel за производство на чипове за други компании.

"Tехнологичното портфолио на Tower, географският обхват, както и добрите взаимоотношения с клиентите ще помогнат за разрастване на услугите на Intel. Надяваме се така да постигнем целта си да станем основен доставчик на чипове в световен мащаб", посочва главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингер.

Tower, чиято пазарна стойност е около 3.6 млрд. долара, произвежда различни видове чипове за клиенти от различни индустрии, включително автомобилни производители и производители на медицинско и промишлено оборудване. Компанията има седем производствени съоръжения, разположени в Израел, Италия, САЩ и Япония, които произвеждат 6-инчови, 8-инчови и 12-инчови чипове.

През 2021 г. Intel вложи 20 млрд. долара в изграждането на две фабрики в Аризона. По-рано тази година компанията разкри плановете си за изграждане на масивно полупроводниково съоръжение в Охайо, което се надява да стане "най-голямото място за производство на силициеви продукти на планетата".