Intel продължава да купува стартиращи компании, за да развие своите технологии за машинно обучение и изкуствен интелект. Новата придобивка на чипмейкъра е Cnvrg.io - израелска компания, чиято платформа помага на специалистите по данни да изграждат и изпълняват модели за машинно обучение с възможности за сравнение и изготвяне на препоръки, предава technews.bg.

"Можем да потвърдим, че сме придобили Cnvrg", каза говорител на Intel, цитиран от TechCrunch. "Cnvrg ще бъде независима компания на Intel и ще продължи да обслужва своите съществуващи и бъдещи клиенти". След тях са имена като Lightricks, ST Unitas и Playtika.

Intel не разкрива финансови условия по сделката. Cnvrg е привлякла 8 милиона долара от инвеститори като Hanaco Venture Capital и Jerusalem Venture Partners и според някои оценки стойносттта на компанията възлиза на около 17 милиона долара при последния кръг на финансиране.

Само преди една седмица Intel направи поредното си придобиване, за да засили своя бизнес с изкуствен интелект и моделиране на машинно обучение. Компанията погълна стартъпа SigOpt с неговата платформа за оптимизация на моделирането и симулации на машинно обучение.

Платформата на Cnvrg.io работи в локални, облачни и хибридни среди и се предлага както на платена основа, така и безплатно. Тя се конкурира с Databricks, Sagemaker и Dataiku, както и с по-малки играчи от рода на H2O.ai, които са изградени върху отворен код.

Платформата на Cnvrg е лесна за използване и позволява на изследователите на данни да се концентрират върху разработката на алгоритми и измерването на тяхната работа, а не върху изграждането или поддържането на платформата.

Двете сделки на Intel се подчиняват на една и съща логика. Компанията пренасочва бизнеса си към чипове от следващо поколение, за да се конкурира по-добре с Nvidia и по-малки играчи като GraphCore. Intel вижда смисъл в създаването на инструменти за изкуствен интелект и по-специално на услуги за подпомагане на изчисленията, които ще се изпълняват на нейните чипове.

Фокусът на Intel върху следващото поколение компютри има за цел да компенсира спада в наследения бизнес на компанията. През 2019 г. Intel отчете около 3,8 милиарда долара приходи от решения за изкуствен интелект и се надява, че инструменти като SigOpt ще стимулират този бизнес.