Изследователската лаборатория на американските ВВС изработи наръчник за "овладяване на окололунната орбита". Документът е насочен към военните космически специалисти, пише Space.com.

Космическите сили на САЩ "работят за защитата на жизненоважни интереси на САЩ във и извън орбитата на Земята", започва наръчникът, наблягайки след това на значението на далечния космос.

Агенцията за перспективни технологии към Пентагона DARPA изготви списък с желания от нови изследвания, които да позволят изработването на бъдещи космически структури - включително за използването на лунните ресурси. DARPA наляга на разработването на нови материали, нови методи за комуникация и технологии, които да направят бъдещ лунен проект, по независим от поддръжка от Земята.

Американската армия и друг път е имала интерес към Луната. Проектът "Хоризонт" стартира през 1959 година и предвижда разполагането на рентгенов лазер в орбита около нея. Той би могъл да унищожи всички вражески спътници и космически кораби, а захранването му се осигурява от детонацията на атомна бомба.

Няма информация какви са сегашните планове на щатските военни за присъствие около естествения земен спътник.

Търговските и интереси на САЩ на Луната ще са причина и за военно присъствие там. Луната обаче е добра площадка, за технологии, които да гарантират сигурността на Щатите.

Лунните проекти на Пентагона обаче са далеч от реализиране, като биха се случили след средата на този век. Сегашният приоритет на Космическите сили на САЩ е в близка околоземна орбита.