Дали младата жена в лятна рокля просто се възхищава на гледката от моста? Това е въпросът, на който искат да си отговорят южнокорейски изследователи и служби за спешна помощ , използвайки изкуствен интелект за откриване и предотвратяване на опити за самоубийство, предава technews.bg.

AI системата изучава модели на поведение, като анализира данни от камери, сензори и диспечерски записи на спасителните служби от април 2020 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от Сеулският технологичен институт.

Въз основа на информацията от видеонаблюдение и оценка на подробности като колебанието на човека, изкуственият интелект може да прогнозира опасна ситуация и незабавно да предупреди спасителните екипи, казва главният изследовател Ким Джун-чул.

Надеждите са, че видеонаблюдението ще позволи на екипите да откриват и реагират на опитите за самоубийство малко по-бързо, споделя Ким Хьонг Гил, който отговаря за спасителната бригада "Йейуидо", наблюдавайки кадри в реално време от мостовете на река Хан в Сеул.

Екипът на Ким работи с изследователите по технология, която щабът за пожари и бедствия в Сеул ще внедри през октомври в рамките на пилотен проект. "Системата се обучава от самите кадри, което може да доведе до подобрени резултати чрез значително намаляване на фалшивите аларми", казва главният изследовател.

Южна Корея, с население от 52 милиона души през 2019 г., има най-висок процент на самоубийства в ОИСР. Повече от 13 700 души са отнели живота си през същата година, според данни на правителството.

Всяка година се случват близо 500 опита за самоубийство на 27 моста над дългата почти 500 км река Хан.

Броят на спасителните мисии е нараснал с около 30% през 2020 г., в сравнение с предходната година, а много от опитите за самоубийство са на хора в 20-те и 30-те години, тъй като пандемията от коронавирус донесе икономически затруднения и изостри борбата за работни места.