Битката срещу парниковия ефект на планетата започва от боклука - в това са убедени в една от водещите израелски компании, която провежда пластмаса от отпадъци. Тя показа своя продукция на традиционната международна среща за обмяна на опит по управление на общините. Там бяха демонстрирани канализационни тръби от новия материал.Обикновено когато говорим за триизмерните принтери, става въпрос за компютърните технологии, които задвижват машината или за новите подходи към принтирането, но по-рядко за използваните материали. Един от тях е изцяло екологичната смес UBQ, предава БНР.

Софи Тувияу е директор по пласмента на стартъп, който от четири години е прераснал в завод в Израел, а след няколко месеца по негова технология ще започне да функционира и първа фабрика в Европа. Тя разказва за пътя на идеята:

"Амбициите ни бяха големи. Решихме да заменим скъпите пластмаси, използвани за части на колите Мерцедес-Бенц, с много по-евтини и екологично чисти материали. Потърсихме ги... на сметището. Знаехме, че най-скъпото е сортирането на вторичните суровини или разделното им събиране. Нашата технология не трябваше да се влияе от това какви остатъци се крият в торбичката, в която се изхвърля сметта. Нямаше значение дали са органични остатъци от трапезата, памперси на бебетата, опаковки на продукти или предмети. Нашият патент е технология, която разгражда всички това заедно и го превръща в хомогенна маса. Материалът е по-евтин от обикновените пластмаси, а заедно с това предпазва планетата от гниещите в сметищата боклуци. Веднъж произведено, веществото много прилича на пластмасите и не им отстъпва по повечето показатели. И най-важното - трайността му е същата като обичайните полимери.

Много често от нашия материал принтират на 3D принтер тръби за градска канализация, които заменят пластмасите. Т. е. градската канализация от една страна се прави по зелена технология, а заедно с това намираме приложение на битовите отпадъци. Това е един от начините да се пречисти въздуха от веществата, отделяни при разлагането на органични отпадъци."