По Коледа явно можем да видим всичко - включително и как елха с ракетно задвижване се издига на височина от почти 90 метра. Това е изводът от ново видео, разпространено от канала BPS Space в YouTube.

Група инженери, много от които работят в аерокосмическата индустрия, са привързали 2-метровото дърво към четирикрила конструкция. А малък ракетен двигател с твърдо гориво е позволил на елхата да излети в небето над пустинята Мохаве в Калифорния, САЩ - наистина красива гледка и подходящо изпращане за изпълнената с тревоги 2021 година.

Хората от BPS Space обаче са се натъкнали на някои пречки по пътя. "Проблемът с любителската ракета е, че тя е любителска ракета", коментира инженерът Джо Бернард във видеото. "Понякога нещата не работят при първия опит, понякога не работят при втория опит, а понякога не работят и при третия опит."

Но при четвъртия опит всичко е минало почти перфектно и по план. Украсената със светодиоди елха се е изстреляла във въздуха, изпращайки на хората наоколо и малко фалшиви подаръци, прикрепени към основата ѝ.

Екипът сега така продава на търг някои от коледните елементи, които са се издигнали във въздуха, докато са били прикрепени към дървото. Целта е да се съберат пари за Американската фондация за превенция на самоубийствата.